Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ - ΚΑΚΑΟ, ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΧΑΡΟΥΠΙ

Το Κακάο και η μαύρη σοκολάτα (με περιεκτικότητα σε κακάο από 70% και άνω)


Η σοκολάτα (70%) καθώς και το κακάο: 

  • είναι αφροδισιακή
Eίναι γεμάτη από ανανδαμίδη και φαινυλαιθυλαμίνη οι οποίες προκαλούν την έκλυση ενδορφίνης η οποία μας δημιουργεί το ευχάριστο συναίσθημα που νοιώθουμε μετά τη σεξουαλική πράξη ή τη σωματική άσκηση.
  • καταπολεμά την κατάθλιψη, προκαλεί ευεξία
Είναι πλούσια σε σεροτονίνη, μία ουσία που λειτουργεί σαν ορμόνη και έχει αντικαταθλιπτική δράση, προσδίδει αίσθηση ευεξίας καθώς και βοηθά στον καλό ύπνο. Επίσης είναι και πλούσια στο αμινοξύ τρυπτοφάνη που είναι πρόδρομος της σεροτονίνης
  
  • είναι πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό και περιέχει και μικρές ποσότητες βιταμινών.
  • προστατεύει την καρδιά και τονώνει. μειώνει την πίεση στους υπερτασικούς και μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Περιέχουν αλκαλοειδή, δηλαδή οργανικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές και πολυφαινόλες οι οποίες φημίζονται για την ισχυρά αντιοξειδωτική δράση τους. Από έρευνες φαίνεται ότι η καθημερινή μέτρια κατανάλωση αυξάνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα σχεδόν κατά 20%! 
Η πιο σημαντική ουσία είναι η θεοβρωμίνη (μεταβολίτης της καφεΐνης), στην οποία οφείλει η σοκολάτα τα εξής: μυική και καρδιακή τόνωση, βρογχο και αγγειοδιαστολή, διούρηση, καταστολή του βήχα, αύξηση της ενεργητικής διέγερσης καθώς και της γνωσιακής λειτουργίας!
Αντίθετα, η καφεΐνη βρίσκεται σε πολύ μικρότερες ποσότητες στη σοκολάτα σε σχέση με τον καφέ, το τσάι ή τα αναψυκτικά τύπου cola. Μία μπάρα μέτριου μεγέθους περιέχει περίπου 6 mg καφεΐνη, ενώ ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει 100-150 mg.
Επίσης το κακάο (χωρίς ζάχαρη) είναι ένα βοήθημα για τους διαβητικούς αφού ενισχύει την ικανότητα μεταβολισμού των σακχάρων.
Προσοχή όμως! Το γάλα αναστέλλει τις ευεργετικές για την καρδιά ιδιότητες, εξαιτίας της αντίδρασης που δημιουργεί με τις αντιοξειδωτικές ουσίες του κακάου! Το κακάο περιέχει οξαλικά οξέα που εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου οπότε θα πρότεινα να μην το καταναλώνεται μαζί με ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά. Καλύτερα να τα τρώτε αυτά σε διαφορετικά γεύματα. 
Για αυτό το λόγο μη πίνεται γάλα με κακάο ούτε και σοκολάτα γάλακτος μην τρώτε! Εδώ να προτιμήσετε το χαρουπάλευρο για να απολαύσετε το αγαπημένο σας σοκολατούχο γάλα!


Το Χαρούπι (χαρουπάλευρο)


Η χαρουπιά είναι ένα δέντρο που ευδοκιμεί κυρίως στην Μεσόγειο και απ ότι φαίνεται από την ιστορία έρχεται στην επικαιρότητα σε περιόδους πολέμων και λιμών, που η τροφή είναι λειψή και δυσεύρετη. Το γεγονός αυτό δείχνει την υψηλή θρεπτική του αξία.
Το σημαντικότερο είναι το ότι έχει όμοια γεύση με το κακάο.
Το χαρουπάλευρο περιέχει πολύ περισσότερη ζάχαρη, αλλά λιγότερο λίπος από την σκόνη του κακάο. Δεν περιέχει τα διεγερτικά αλκαλοειδή του κακάου καφεΐνη και θεοβρομίνη αλλά επίσης περιέχει πολύτιμα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή.

Δεν περιέχει φαινυλαιθυλαμίνες που περιέχονται στην σοκολάτα και ενοχοποιούνται για πρόκληση ημικρανιών. Το ασβέστιο του χαρουπιού είναι διπλάσιο από αυτό του καφέ και χωρίς το οξαλικό οξύ του κακάο που εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου. 



   

100 gr. χαρουπάλευρου περιέχουν 40 gr. ινών. Έχει βιταμίνη Α και εκτός από τα προαναφερθέντα μέταλλα υπάρχουν σ΄αυτό χαλκός, μαγγάνιο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος και σελήνιο. Οι τανίνες του χαρουπιού δεν είναι υδατοδιαλυτές και δεν συνενώνονται με πρωτεΐνες, ούτε τις καθιστού μη διαθέσιμες.
Ο τανίνες αυτές έχουν στυπτική δράση στο πεπτικό σύστημα, συνενώνονται και αδρανοποιούν τις τοξίνες ενώ εμποδίζουν την ανάπτυξη των βακτηριδίων.



Δοκιμάστε να μαλακώσετε χαρουπάλευρο με μέλι ή μελάσα σε ζεστό νερό και φτιάξτε με αυτό νιφάδες βρώμης!
...............................................................................................................................................................
http://psi-gr.tripod.com/choc_01_intro.html
http://www.aristonkitchen.gr/recipes/to-xaroypi-carob-locust-bean
http://www.focusmag.gr/articles/view-article.rx?oid=48253



Hagen Schroeter, Christian Heiss, Jan Balzer, Petra Kleinbongard, Carl L. Keen, Norman K. Hollenberg, Helmut Sies, Catherine Kwik-Uribe, Harold H. Schmitz ,Malte Kelm. Epicatechin mediates beneficial effects of flavanol-rich cocoa on vascular function in humans. University of California, Davis, CA, November 29, 2005 

Davide Grassi, Stefano Necozione, Cristina Lippi, Giuseppe Croce,Letizia Valeri, Paolo Pasqualetti, Giovambattista Desideri, Jeffrey B. Blumberg, Claudio Ferri. Cocoa Reduces Blood Pressure and Insulin Resistance and Improves Endothelium-Dependent Vasodilation in Hypertensives. Dipartimento MISP, Università di L’Aquila, Piazzale Salvatore Tommasi 1, 67100 Coppito, L’Aquila

R. Avallone, M. Plessi, M. Baraldi, A. Monzani. Determination of Chemical Composition of Carob (Ceratonia siliqua): Protein, Fat, Carbohydrates, and Tannins. Journal of Food Composition and Analysis Volume 10, Issue 2, June 1997, Pages 166–172




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου